GK in Hindi Modern History Important Questions (GK in Hindi - Samanya Gyan) - 773

Posted on: December 27th, 2020 Category: GK Questions


1. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की स्थापना
उत्तर- 1885 ई.
2. बंग-भंग आंदोलन(स्वदेशी आंदोलन)
उत्तर- 1905 ई.
3. मुस्लिम लीग की स्थापना
उत्तर- 1906 ई.
4.कांग्रेस का बंटवारा
उत्तर- 1907 ई.
5. होमरूल आंदोलन
उत्तर- 1916 ई.
6. लखनऊ पैक्ट
उत्तर- दिसंबर 1916 ई.
7. मांटेग्यू घोषणा
उत्तर- 20 अगस्त 1917 ई.
8. रौलेट एक्ट
उत्तर- 19 मार्च 1919 ई.
9. जालियांवाला बाग हत्याकांड
उत्तर- 13 अप्रैल 1919 ई.
10. खिलाफत आंदोलन
उत्तर- 1919 ई.
11. हंटर कमिटी की रिपोर्ट प्रकाशित
उत्तर- 18 मई 1920 ई.
12. कांग्रेस का नागपुर अधिवेशन
उत्तर- दिसंबर 1920 ई.
13. असहयोग आंदोलन की शुरुआत
उत्तर- 1 अगस्त 1920 ई.
14. चौरी-चौरा कांड
उत्तर- 5 फरवरी 1922 ई.
15. स्वराज्य पार्टी की स्थापना
उत्तर- 1 जनवरी 1923 ई.
16. हिंदुस्तान रिपब्लिकन एसोसिएशन
उत्तर- अक्टूबर 1924 ई.
17. साइमन कमीशन की नियुक्ति
उत्तर- 8 नवंबर 1927 ई.
18. साइमन कमीशन का भारत आगमन
उत्तर- 3 फरवरी 1928 ई.
19. नेहरू रिपोर्ट
उत्तर- अगस्त 1928 ई.
20. बारदौली सत्याग्रह
उत्तर- अक्टूबर 1928 ई.
21. लाहौर पड्यंत्र केस
उत्तर- 8 अप्रैल 1929 ई.
22. कांग्रेस का लाहौर अधिवेशन
उत्तर- दिसंबर 1929 ई.
23. स्वाधीनता दिवस की घोषणा
उत्तर- 2 जनवरी 1930 ई.
24. नमक सत्याग्रह
उत्तर- 12 मार्च 1930 ई. से 5 अप्रैल 1930 ई. तक
25. सविनय अवज्ञा आंदोलन
उत्तर- 6 अप्रैल 1930 ई.
26. प्रथम गोलमेज आंदोलन
उत्तर- 12 नवंबर 1930 ई.
27. गांधी-इरविन समझौता
उत्तर- 8 मार्च 1931 ई.
28.द्वितीय गोलमेज सम्मेलन
उत्तर- 7 सितंबर 1931 ई.
29. कम्युनल अवार्ड (साम्प्रदायिक पंचाट)
उत्तर- 16 अगस्त 1932 ई.
30.पूना पैक्ट
उत्तर- सितंबर 1932 ई.
31. तृतीय गोलमेज सम्मेलन
उत्तर- 17 नवंबर 1932 ई.
32. कांग्रेस सोशलिस्ट पार्टी का गठन
उत्तर- मई 1934 ई.
33. फॉरवर्ड ब्लाक का गठन
उत्तर- 1 मई 1939 ई.
34. मुक्ति दिवस
उत्तर- 22 दिसंबर 1939 ई.
35. पाकिस्तान की मांग
उत्तर- 24 मार्च 1940 ई.
36. अगस्त प्रस्ताव
उत्तर- 8 अगस्त 1940 ई.
37. क्रिप्स मिशन का प्रस्ताव
उत्तर- मार्च 1942 ई.
38. भारत छोड़ो प्रस्ताव
उत्तर- 8 अगस्त 1942 ई.
39. शिमला सम्मेलन
उत्तर- 25 जून 1945 ई.
40. नौसेना का विद्रोह
उत्तर- 19 फरवरी 1946 ई.
41. प्रधानमंत्री एटली की घोषणा
उत्तर- 15 मार्च 1946 ई.
42. कैबिनेट मिशन का आगमन
उत्तर- 24 मार्च 1946 ई.
43. प्रत्यक्ष कार्यवाही दिवस
उत्तर- 16 अगस्त 1946 ई.
44. अंतरिम सरकार की स्थापना
उत्तर- 2 सितंबर 1946 ई.
45. माउंटबेटन योजना
उत्तर- 3 जून 1947 ई.
46. स्वतंत्रता मिली
उत्तर- 15 अगस्त 1947 ई.


Kindly Go the Categories Tab for Groupwise Posts.


Index Of : GK Questions




Post a Comment



COMMENTS





Disclaimer

GKquiz360.com is optimised for reading and praticing. We have done a lot of effort to make it efficient and optimised for mobile. This site uses cookies to deliver you ads which keeps the site alive and free of cost. Visiting our site means you allow us and our parters to show ads. Please feel free to contact us for any query.

About Us

GKquiz360.com is fully loaded with Thousands of General Knowledge Questions, which are divided in 10-10 questions in each page. So, Start your prepration free of cost with us. If you feel something is missing, message us, we will try to make it available for you. Go On..